Back
dMichail

Δόμνα Μιχαήλ

Καθηγήτρια

Καθηγήτρια

Αντιπρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων

Διευθύντρια του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ανάπτυξη Ψηφιακών Παιχνιδιών και Πολυμεσικών Εφαρμογών

Ιδρυματικά Υπεύθυνη για την Πρακτική Άσκηση

Γραφείο: 112, Κτήριο Α

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων
Περιοχή Φούρκα
52100 Καστοριά

Η Δόμνα Μιχαήλ (PhD in Social Anthropology: London School of Economics, MA Arts & Diploma of Advanced Studies in Social Anthropology: University of Manchester) είναι Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Εκπαίδευσης, της Μετανάστευσης και των Μειονοτήτων. Από το 2020 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ.
Παράλληλα, είναι Διευθύντρια του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ανάπτυξη Ψηφιακών Παιχνιδιών και Πολυμεσικών Εφαρμογών». Από το 2016 είναι Ιδρυματικά Υπεύθυνη της Πρακτικής Άσκησης μέσω ΕΣΠΑ του ΠΔΜ.

Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα Τμήματα Νηπιαγωγών, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Π.Δ.Μ., ενώ δίδασκε από το 2003 έως το 2012 στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο School of Global Studies του Sussex University της Μεγάλης Βρετανίας κατά το εαρινό εξάμηνο του 2012, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Dept. οf Social Anthropology του Southern Illinois University, Carbondale, USA την ίδια χρονιά και δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια μέσω του Προγράμματος Erasmus+ στο Middlesex University του Λονδίνου κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2015. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και το επιστημονικό της έργο εστιάζουν στην ανθρωπολογία της εκπαίδευσης, της γλώσσας, της επικοινωνίας,  της μετανάστευσης, στον εθνικισμό, τον εθνοτισμό, τις μειονότητες και τους πρόσφυγες.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, τις μονογραφίες: Έθνος, Εθνικισμός και Εθνική Συνείδηση (1992, 1997), Αθήνα: Λεβιάθαν & (2003, 2015), Θεσσαλονίκη: Αντ. Σταμούλης,  Κόσμοι που Χάνονται (2003), Θεσσαλονίκη: Αντ. Σταμούλης και Αλβανική Μετανάστευση στην Ελλάδα: Μελέτες και Ζητήματα (2014), Θεσσαλονίκη: Αντ. Σταμούλης, ενώ έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: Ενδοευρωπαϊκή νεανική κινητικότητα/μετανάστευση στην εποχή της οικονομικής κρίσης (2015), Θεσσαλονίκη: Αντ. Σταμούλης και Πρόσφυγες & Εκπαίδευση: μελέτες πεδίου και θεωρητικά ζητήματα, (2020), Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Σταμούλη.

Προπτυχιακά

ΕΨΜ 2114 - Γλώσσα και Επικοινωνία

ΕΨΜ 3284 - Πολιτισμός, Κουλτούρα και Κοινωνία

ΕΨΜ 5125 - Διαπολιτισμικές Επικοινωνίες και Ετερότητα

ΕΨΜ 8285 - Οπτική Ανθρωπολογία και Επικοινωνία

Μεταπτυχιακά

ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών σε καινοτόμες προσεγγίσεις στη Διδασκαλία και τη Μάθηση»
1. TEACHEDU 109 - Παιδαγωγική και Εκπαίδευση: Φιλοσοφικές, Ιστορικές και Κοινωνιολογικές Διαστάσεις
2. TEACHEDU 106 - Διαχείριση της Ετερότητας στην Εκπαίδευση (Διαπολιτισμική Εκπαίδευση - ΑΜΕΑ)

ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ