Συμμετοχή του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων στο πρόγραμμα Erasmus+ Capacity Building for Higher Education με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Προγραμμάτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στις Ξένες Γλώσσες με την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας» (DigiFLEd)
Tο Tμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στο Erasmus+ Capacity Building for Higher Education project με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Προγραμμάτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στις Ξένες Γλώσσες με την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας» (DigiFLEd)» (“Modernisation of University Education Programmes in Foreign Languages by integrating Information Technologies “(DigiFLEd)»)
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα έχει διάρκεια τριών χρόνων.
Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η Καθηγήτρια Δόμνα Μιχαήλ.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ουκρανικών πανεπιστημίων μέσω του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης 24 προγραμμάτων σπουδών διδασκαλίας ξένων γλωσσών (FL). Στο πλαίσιο των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η ανάπτυξη ενός προσβάσιμου ψηφιακού μαθησιακού περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας. Το DigiFLEd στοχεύει στη διασφάλιση της συνέχειας και της ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών διαδικασιών, διατηρώντας και καλλιεργώντας έτσι το ανθρώπινο δυναμικό της Ουκρανίας για το μέλλον.
Οι ομάδες-στόχοι είναι φοιτητές προγραμμάτων σπουδών ξένων γλωσσών, πανεπιστημιακό διδακτικό προσωπικό και δάσκαλοι σχολείων. Ο αριθμός των ατόμων που θα επωφεληθούν από το έργο είναι περίπου 1.400.
Η εναρκτήρια συνάντηση για το έργο (Kick Off Meeting) πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2024 στο Τάμπερε της Φινλανδίας.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν επισκέψεις μελέτης ουκρανικών ομάδων στα πανεπιστήμια-εταίρους της ΕΕ, (το Πανεπιστήμιο του Maynooth της Ιρλανδίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και το Πανεπιστήμιο του Tampere της Φιλανδίας) Κατά τις επισκέψεις αυτές, διάρκειας μιας εβδομάδας κάθε φορά, θα λάβουν εκπαίδευση βάσει προκαθορισμένου προγράμματος βασισμένου στην ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή επτά μαθημάτων ενισχυμένων με ΤΠΕ για ουκρανικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους, δημιουργία δικτύου εικονικών κέντρων υποστήριξης, καθώς και εκδηλώσεις δικτύωσης εργοδοτών. Στο τέλος της τριετούς υλοποίησης του προγράμματος θα ακολουθήσει το τελικό συνέδριο το οποίο θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.
Το έργο έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 718.932,00 EUR.
Η κοινοπραξία DigiFLEd αντιπροσωπεύει ένα δίκτυο 3 πανεπιστημίων με έδρα την ΕΕ και 7 ουκρανικών πανεπιστημίων:
P1 – TAU (Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, Φινλανδία) – Συντονιστής
P2 – NUIM (Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας Maynooth Kildare, Ιρλανδία)
P3 – UOWM (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα)
P4 – KKNU (V. N. Karazin Kharkiv National University, Ουκρανία)
P5 – ZSU (Κρατικό Πανεπιστήμιο Zhytomyr Ivan Franko, Ουκρανία)
P6 – TNPU (Ternopil Volodymyr Hnatiuk Εθνικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο, Ουκρανία)
P7 – MNU (V.O. Sukhomlynskyi Εθνικό Πανεπιστήμιο του Mykolaiv, Ουκρανία)
P8 – DSPU (Κρατικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Donbas State Pedagogical University, Ουκρανία)
P9 – DNU (Εθνικό Πανεπιστήμιο Oles Honchar Dnipro, Ουκρανία)
P10 – DONNU (Εθνικό Πανεπιστήμιο Vasyl’ Stus Donetsk, Ουκρανία).
Περισσότερα: https://digifled.cdm.uowm.gr/