Έρευνα για τις Αναγνωστικές Συνήθειες της Gen-Z: Τα Βιβλία και η Σχέση των Νέων με την Ανάγνωση – 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
Έρευνα για τις Αναγνωστικές Συνήθειες της Gen-Z: Τα Βιβλία και η Σχέση των Νέων με την Ανάγνωση
Μία πρώτη εικόνα σχετικά με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που αφορά τις αναγνωστικές συνήθειες των νέων της γενιάς Gen-Z (γεννημένοι μεταξύ 1995 και 2006) παρουσίασε το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η παρουσίαση έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουνίου, στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.
Η έρευνα αφορά τα βιβλία που με δική τους πρωτοβουλία οι νέοι/νέες επιλέγουν να διαβάσουν στον ελεύθερο χρόνο τους και έχει ως στόχο την κατανόηση των αναγνωστικών συνηθειών και της σχέσης που έχουν οι νέοι με τα βιβλία σήμερα. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 969 άτομα ηλικίας 17-28 ετών.
Βασικά Ευρήματα της Έρευνας:
- Οι νέοι δεν απορρίπτουν το βιβλίο.
- Το 32% των νέων αφιερώνουν τακτικά χρόνο στην ανάγνωση βιβλίων.
- Το 68% προτιμά τα έντυπα βιβλία, ενώ το 32% διαβάζει ebooks, το 28% ακούει audiobooks και το 40% διαβάζει ηλεκτρονικές ιστορίες.
- Χαίρονται με τα βιβλία ως δώρα, αλλά δεν λαμβάνουν συχνά τέτοια δώρα.
- Οι νέοι επιθυμούν να μιλούν για βιβλία και να παρευρίσκονται σε βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις και φεστιβάλ, αλλά συνήθως δεν το κάνουν.
- Αποφεύγουν τις δημοτικές βιβλιοθήκες.
- Οι νέοι ηλικίας 21-24 φαίνεται να διαβάζουν λιγότερο στον ελεύθερο χρόνο τους.
- Οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη σχέση με τα βιβλία σε σύγκριση με τους άνδρες.
- Το βιβλίο φαίνεται να αποτελεί πηγή νέων συναρπαστικών εμπειριών και μάθησης.
- Αν και αγαπούν την ανάγνωση στον ελεύθερο χρόνο τους, συχνά επιλέγουν άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Η έρευνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση της σχέσης των νέων με τα βιβλία και την ανάγνωση στη σύγχρονη εποχή. Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν εκδοτικούς οίκους, εκπαιδευτικούς και φορείς πολιτισμού να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να ενισχύσουν την αγάπη για το διάβασμα στις νέες γενιές.
Τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα της έρευνας πρόκειται να δημοσιευθούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Δρ Αναστασία Γιαννακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, τη Δρ Στεφανία Γιαννακάκη, ΕΔΙΠ, τη Δρ Μαρία Ματσιώλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, και το Δρ Γιάννη Αγγέλου, Επιστημονικό Συνεργάτη του τμήματος.