Back

ΕΨΜ 1135 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΨΜ 1135

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: 1ο

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 2 Ω/Ε ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και 2 Ω/Ε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 5

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS: ΝΑΙ (στην Αγγλική)

Σκοπός του μαθήματος είναι η ανάλυση του μεταβαλλόμενου επικοινωνιακού περιβάλλοντος μέσω των εξελίξεων των νέων τεχνολογιών. Γίνεται εκτενής αναφορά στο διαδίκτυο και το ρόλο του ως εργαλείο επικοινωνίας ενώ αναλύονται ο τρόπος λειτουργίας του διαδικτύου, η μεταφορά της πληροφορίας, έννοιες που σχετίζονται με την δημοσιοποίηση και λειτουργία ιστοσελίδων, βασικές υπηρεσίες διαδικτύου, μηχανές αναζήτησης, WEB 2.0, κοινωνικά δίκτυα, ιστολόγια, wikis, κτλ.  

Το μάθημα επίσης  καλύπτει τεχνικά θέματα σε σχέση με την λειτουργία των  δικτύων, την λειτουργία των υπολογιστών και των περιφερειακών συσκευών, καθώς και θέματα σύγχρονων  τεχνολογιών (π.χ. μεικτή πραγματικότητα, 3D σάρωση και εκτύπωση, τεχνητή νοημοσύνη και έξυπνοι πράκτορες κτλ) τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.  

 Το μάθημα επίσης στοχεύει στην  ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω εργαστηριακών εργασιών για την αξιοποίηση λογισμικών γραφείου (word, excel, powerpoint) και υπηρεσιών  διαδικτύου (μηχανές αναζήτησης, Google Drive, Forms, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κτλ) για την περαίωση επικοινωνιακών ενεργειών και την εκπόνηση εργασιών και παρουσιάσεων. 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: 

  1. Να εντάσσουν τις νέες τεχνολογίες στην ακαδημαϊκή καθημερινότητα τους 
  2. Να προσαρμόζονται στο τεχνολογικά μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό τοπίο  
  3. Να αναλύουν λειτουργίες υπολογιστικού εξοπλισμού και περιφερειακών συσκευών 
  4. Να αναλύουν τα βασικά στοιχεία της υποδομής και της  λειτουργίας των δικτύων και του διαδικτύου  (IP πακέτα, DNS, domain name, μέσα μεταφοράς  δεδομένων κ.α.) 
  5. Να αναλύουν τις βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου  (μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα, ιστολόγια κτλ) 
  6. Να αναλύουν τις βασικές τεχνολογίες πολυμέσων που χρησιμοποιούνται στην επικοινωνία και να αναλύουν τις σύγχρονες μορφές πολυμέσων και τεχνολογιών και τον αντίκτυπο τους στην επικοινωνία (τρισδιάστατη αποτύπωση και εκτύπωση, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, διαδραστικό βίντεο κ.α.)  
  7. Να συνδυάζουν την χρήση λογισμικών όπως επεξεργασίας κειμένου, λογιστικών φύλλων και λογισμικού δημιουργίας παρουσιάσεων για την ερμηνεία δεδομένων και  για να την ενσωμάτωση τους σε παρουσιάσεις 
  8. Nα κρίνουν και να επιλέγουν τα κατάλληλα εργαλεία νέων τεχνολογιών ως εργαλεία επικοινωνίας ή για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων στο αντικείμενο σπουδών τους.