Back

ΕΨΜ 1145 ΑΡΧΕΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΨΜ 1145

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: 1ο

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΕΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 2 Ω/Ε ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και 2 Ω/Ε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 5

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS: ΝΑΙ (στην Αγγλική)

Σκοπός του μαθήματος είναι η ανάπτυξη της θεωρίας και των σημαντικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ψηφιακή εικόνα για τις ανάγκες της επικοινωνίας.  Οι φοιτητές θα διδαχθούν το ρόλο της φωτογραφίας και των ψηφιογραφικών εικόνων γενικότερα στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας όπως διαδικτυακές υπηρεσίες, κοινωνικά δίκτυα, ψηφιακές εξιστορήσεις, διαδραστικά πολυμέσα κ.α.    

Το μάθημα εστιάζει στον τρόπο λειτουργίας των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, στον εξοπλισμό λήψεων, σε  τεχνικές λήψης,  στους τύπους αρχείων ψηφιακής εικόνας και στα χαρακτηριστικά τους (format, διαστάσεις, υπολογισμός μεγέθους κτλ.), τα χρωματικά μοντέλα κ.α.  Επίσης Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί  μέσω εκτέλεσης εργαστηριακών ασκήσεων σε τεχνικές επεξεργασίας εικόνας με την χρήση κατάλληλων πακέτων λογισμικού (εμπορικού και ανοιχτού κώδικα).  

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: 

  1. Να αναλύουν τις κοινωνικές προεκτάσεις και τον ρόλο των φωτογραφίας και της φωτογραφικής εξιστόρησης στην δημοσιογραφία, το μάρκετινγκ και την επικοινωνία. 
  2. Να κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας των φωτογραφικών μηχανών, τον εξοπλισμό λήψεων (είδη φωτογραφικών μηχανών και βοηθητικό εξοπλισμό) και να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές λήψης για την λήψη εικόνων κατάλληλων για την επίτευξη επικοινωνιακών στόχων.  
  3. Να κατέχουν τις βασικές γνώσεις  γύρω από τα χαρακτηριστικά των αρχείων εικόνας  όπως το φορμά,  τις διαστάσεις, τον υπολογισμό του μέγεθος της εικόνας, τους τύπους αρχείων, τις τεχνικές συμπίεσης, τα χρωματικά μοντέλα, την διαφορά μεταξύ ψηφιογραφικών και διανυσματικών εικόνων κτλ. 
  4. Να χρησιμοποιούν τεχνικές επεξεργασίας εικόνας για την προετοιμασία εικόνων για επικοινωνιακούς σκοπούς. 
  5. Να δημιουργούν φωτογραφικά projects- φωτογραφικές εξιστορήσεις. 
  6. Να κατανοούν τον ρόλο της εικόνας στο μεταβαλλόμενο διαδικτυακό περιβάλλον τα κοινωνικά δίκτυα και τις σύγχρονες πολυμεσικές εφαρμογές (π.χ. επαυξημένη πραγματικότητα).     
  7. Να εξετάζουν και να επιλέγουν τις κατάλληλες τεχνικές για την ενσωμάτωση εικόνων σε διάφορες διαδικτυακές και πολυμεσικές πλατφόρμες.