Back

ΕΨΜ 2144 ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΗΧΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΨΜ 2144

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: 2ο

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΗΧΟΥ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 2 Ω/Ε ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και 2 Ω/Ε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 4

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS: ΝΑΙ (στην Αγγλική)

Σκοπός του μαθήματος είναι η ανάπτυξη της θεωρίας και των σημαντικών εξελίξεων που σχετίζονται με ψηφιακό βίντεο και την χρήση του σε τομείς της επικοινωνίας όπως την ενημέρωση, το  μάρκετινγκ, την εκπαίδευση κτλ.   

Το μάθημα εστιάζει στο πέρασμα από το αναλογικό στο ψηφιακό βίντεο, στον τρόπο δημιουργίας του βίντεο, στα τεχνικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού βίντεο, στον τρόπο λειτουργίας των ψηφιακών καμερών, στον βοηθητικό εξοπλισμό λήψεων (τρίποδες, drones, τύποι φακών, φωτισμός, green screen κτλ), σε  τεχνικές λήψης βίντεο (καδράρισμα, είδη πλάνων κτλ),  στους τύπους αρχείων βίντεο και στα χαρακτηριστικά τους (format, διαστάσεις, υπολογισμός μεγέθους κτλ) κ.α.   Το μάθημα επίσης θα καλύψει αντίστοιχα θέματα που αφορούν τον ήχο όπως την μετάβαση από τον αναλογικό στον ψηφιακό ήχο, λήψη ψηφιακού ήχου (εξοπλισμός, δειγματοληψία & κβάντιση), αρχεία ήχου και τα χαρακτηριστικά τους. 

 Το μάθημα επίσης θα καλύψει τα στάδια παραγωγής βίντεο (προ-παραγωγή, παραγωγή μετα-παραγωγή), θέματα που αφορούν την εξέλιξη του διαδικτύου και την συμβολή των διαδικτυακών τεχνολογιών τόσο στην αλλαγή του τρόπου χρήσης του βίντεο όσο και στην ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του μέσου (πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, YouTube, Vimeo και κοινωνικά δίκτυα)  καθώς και  θέματα που αφορούν την χρήση του βίντεο στην εκπαίδευση, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις μαζικές ανοιχτές διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης (MOOCS).

Στο μάθημα θα καλυφθούν επίσης σύγχρονες τάσεις που αφορούν το βίντεο όπως βίντεο 360ο, στερεοσκοπικό βίντεο, διαδραστικό βίντεο κ.α.  

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί μέσω εκτέλεσης εργαστηριακών ασκήσεων σε τεχνικές επεξεργασίας βίντεο με την χρήση κατάλληλων πακέτων λογισμικού (εμπορικού και ανοιχτού κώδικα). 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: 

  1. Να αναλύουν τις κοινωνικές προεκτάσεις και τον ρόλο του ψηφιακού βίντεο  σε τομείς της επικοινωνίας όπως την δημοσιογραφία, το μάρκετινγκ την επικοινωνία και την εκπαίδευση. 
  2. Να κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας των ψηφιακών καμερών, τον εξοπλισμό λήψεων (είδη καμερών και βοηθητικό εξοπλισμό), τις βασικές  τεχνικές λήψεων καθώς και να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές λήψης βίντεο για την επίτευξη επικοινωνιακών στόχων.   
  3. Να κατέχουν τις βασικές γνώσεις  γύρω από τα χαρακτηριστικά των αρχείων βίντεο  όπως το φορμά, ρυθμοί καρέ (FPS),  διαστάσεις πλαισίου, υπολογισμό του μεγέθους αρχείο , τους τύπους αρχείων βίντεο και τις τεχνικές συμπίεσης, κωδικοποιητές  κ.α.
  4. Να κατέχουν τις βασικές γνώσεις  γύρω από τον ψηφιακό ήχο και τα χαρακτηριστικά των αρχείων ήχου  (εξοπλισμός λήψης, τύποι αρχείων, δειγματοληψία & κβάντιση).
  5. Να γνωρίζουν τις δυνατότητες των λογισμικών επεξεργασίας βίντεο και να αξιολογούν τα λογισμικά αυτά.
  6. Να χρησιμοποιούν τεχνικές επεξεργασίας βίντεο και προσθήκης ειδικών εφέ για την δημιουργία βίντεο για επικοινωνιακούς σκοπούς.
  7. Να κατανοούν τον ρόλο και τις μορφές του βίντεο στο μεταβαλλόμενο διαδικτυακό περιβάλλον, τα κοινωνικά δίκτυα και τις σύγχρονες πολυμεσικές εφαρμογές (πλατφόρμες διαμερισμού βίντεο YouTube, Vimeo, snapchat, stories). 
  8. Nα κατανοούν και να συγκρίνουν τους διάφορους τύπους βίντεο και τα διαφορετικά μέσα προβολής (οθόνες υπολογιστών, smart phones κτλ) και την καταλληλότητα τους για διαφορετικούς επικοινωνιακούς σκοπούς. 
  9.   Να εξετάζουν και να επιλέγουν τις κατάλληλες τεχνικές για την ενσωμάτωση βίντεο σε διάφορες διαδικτυακές και πολυμεσικές πλατφόρμες.  
  10. Να κατανοούν και να συγκρίνουν τους διάφορους τύπους 3D βίντεο και Βίντεο 360ο, τις τεχνολογίες σύλληψης, επεξεργασίας και προβολής τρισδιάστατου βίντεο & βίντεο 360ο. Να αξιολογούν την υιοθέτηση των διαφόρων μορφών βίντεο για επικοινωνιακούς σκοπούς.