ΕΨΜ 2154 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ Ι
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΨΜ 2154
ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: 2ο
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ Ι
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 2 Ω/Ε ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και 2 Ω/Ε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 4
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS: ΝΑΙ (στην Αγγλική)
Αυτό το μάθημα θα εστιάζει στις τεχνολογίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ιστοσελίδων. Θα πραγματοποιηθεί επισκόπηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων και τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία μιας διαδικτυακής παρουσίας, είτε πρόκειται για εταιρικούς ιστότοπους, ιστότοπους οργανισμών, προσωπικές ιστοσελίδες άλλα και ιστοσελίδες που έχουν ως σκοπό την προώθηση και την επικοινωνία με το κοινό.
Αρχικά το μάθημα θα πραγματοποιήσει μια επανάληψη εννοιών που σχετίζονται με την δημοσιοποίηση και λειτουργία ιστοσελίδων στο διαδίκτυο όπως webserver, client-server, url, domain name κτλ). Θα πραγματοποιήσει επίσης μια επανάληψη σχετικά με το πώς λειτουργεί η μεταφορά δεδομένων στο διαδίκτυο (πακέτα IP, DNS servers) καθώς και το πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης.
Το μάθημα θα εισέλθει σε θέματα που αφορούν το πρωτόκολλο HTTP και τον τρόπο λειτουργίας του.
Στο μάθημα επίσης θα αναλυθούν όλοι οι σύγχρονοι τρόποι δημιουργίας ιστοτόπων (π.χ., Client side (HTML-CSS Javascript) και server side τεχνολογίες (PhP, MySQL), Content management systems (WordPress, Joomla κτλ). Οι φοιτητές θα διδαχθούν αναλυτικά την Γλώσσα Σήμανσης Υπερκειμένου HTML, τα διαδοχικά φύλλα ύφους (cascading style sheets CSS), και θα πραγματοποιηθεί εισαγωγή σε βασικές εντολές της Javascript.
Το μάθημα θα αναφερθεί επίσης εν συντομία τις διαδικτυακές γλώσσες προγραμματισμού (PHP, Java, Python) και τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, τεχνολογίες client server και βάσεων δεδομένων, για την δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων και διαδικτυακών εφαρμογών.
Στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος οι φοιτητές θα μάθουν να δημιουργούν ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας την HTML-CSS και χρησιμοποιώντας HTML-CSS templates. Θα χρησιμοποιήσουν επίσης γνώσεις που έλαβαν από το μάθημα Αρχές λήψης και επεξεργασίας εικόνας για να κατασκευάσουν γραφικά για τους ιστοτόπους τους.
Θα έρθουν επίσης σε επαφή με δημοφιλείς Website Builders (π.χ. Google Sites, Weebly, WordPress).
Το μάθημα επίσης θα καλύψει θέματα που αφορούν το SEO και θα ακολουθηθούν οι τεχνικές αυτές για ανάπτυξη ιστοσελίδων φιλικών προς τις μηχανές αναζήτησης.
Στο μάθημα επίσης θα πραγματοποιηθεί μια εισαγωγή στις τεχνολογίες IOT (Internet of Things) and Big Data analytics.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Να κατανοεί βασικές έννοιες που σχετίζονται με την δημιουργία ιστοτόπων (π.χ ιστοσελίδες, html, σύνδεσμοι, στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες, web-server, url, domain name κτλ)
- Να γνωρίζει τις βασικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την δημοσιοποίηση μιας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο
- Να συγκρίνει και να αξιολογεί τα διάφορα εργαλεία ανάπτυξης ιστοσελίδων (π.χ σχεδιαστικά πακέτα, γλώσσες προγραμματισμού, συστήματα διαχείρισης περιεχομένου) και να αποφασίζει ποια είναι τα πιο κατάλληλα (η ποιος συνδυασμός αυτών) για την δημιουργία διαδικτυακών παρουσιών που έχει ως στόχο την κάλυψη διαφορετικών επικοινωνιακών αναγκών.
- Να σχεδιάζει και να δημιουργεί ιστοτόπους με την γλώσσα σήμανσης HTML και CSS.
- Να σχεδιάζει και να δημιουργεί ιστοτόπους με λογισμικά σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και με templates βασισμένα στην HTML και την CSS.
- Να συνδυάζει τις γνώσεις που απέκτησε σε προηγούμενο εξάμηνο πάνω σε πακέτα επεξεργασίας εικόνας για τον σχεδιασμό καλαίσθητων και αποτελεσματικών διαδικτυακών παρουσιών.
- Να προσαρμόζεται στις εξελίξεις των εργαλείων σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και να και να ανασχεδιάζει τις διαδικτυακές παρουσίες βάση των εξελίξεων αυτών.