Back

ΕΨΜ 3274 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΙI

ΓΕΝΙΚΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΨΜ 3274

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: 3ο

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΙI 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 2 Ω/Ε ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και 2 Ω/Ε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 4

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS: ΝΑΙ (στην Αγγλική)

Αυτό το μάθημα αποτελεί συνέχεια του μαθήματος Τεχνολογίες Διαδικτύου και Σχεδίαση στον παγκόσμιο Ιστό Ι. Το μάθημα θα εστιάζει στις σύγχρονες τεχνολογίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ιστοσελίδων όπως διαδικτυακές πλατφόρμες ανάπτυξης ιστοσελίδων (Google Sites, Wix, Weebly, WordPress.com), και στα  συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (WordPress.org, Joomla, Drupal).

Το μάθημα επίσης θα ανατρέξει σε δημοφιλής πλατφόρμες δημιουργίας ιστολογίων (π.χ. blogger) και δημιουργίας Wikis και online Forums.  

To μάθημα επίσης θα εστιάσει στην δημιουργία online καταστημάτων και στην ενσωμάτωση στις ιστοσελίδες πολυμεσικού περιεχομένου που βρίσκεται σε διαδικτυακές πλατφόρμες διαμερισμού βίντεο και εικόνων (ΥouTube, Flickr, Google Drive). 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:

  1. Να συγκρίνει και να αξιολογεί τα διάφορα εργαλεία ανάπτυξης ιστοσελίδων που έχουν καλυφθεί στο συγκεκριμένο μάθημα  (διαδικτυακές πλατφόρμες ανάπτυξης ιστοσελίδων & ιστολογίων και Wikis, συστήματα διαχείρισης περιεχομένου και HTML & PHP Templates. Να μπορεί επίσης να αξιολογεί τις παραπάνω λύσεις σε σχέση με τις μεθόδους και τα εργαλεία ανάπτυξης που καλύφθηκαν στο μάθημα «Τεχνολογίες Διαδικτύου και Σχεδίαση στον Ιστό Ι».   
  2. Να συγκρίνει και τα αξιολογεί τα Συστήματα Διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα (Wordpess, Joomla, Drupal). 
  3. Να σχεδιάζει και να δημιουργεί ιστοτόπους χρησιμοποιώντας τις πιο δημοφιλής διαδικτυακές πλατφόρμες σχεδίασης και ανάπτυξης ιστοσελίδων (π.χ. Website builders όπως Google sites, Wix, Weebly, WordPress.com). 
  4. Να σχεδιάζει και να δημιουργεί ιστοτόπους χρησιμοποιώντας Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου ανοιχτού κώδικα  (π.χ. WordPress, Joomla, Drupal). Να εγκαθιστά και να χρησιμοποιεί πρόσθετα από τους ιστοτόπους αυτούς. 
  5. Να σχεδιάζει και να αναπτύσσει ιστολόγια  για προσωπική και επαγγελματική χρήση (π.χ. μέσω Blogger). 
  6. Να σχεδιάζει και να αναπτύσσει Wikis για συνεργατική παραγωγή διαδικτυακού περιεχομένου 
  7. Να δημιουργεί ηλεκτρονικά καταστήματα με τις δυνατότητες που παρέχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες δημιουργίας ιστοσελίδων και τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. 
  8. Να ακολουθεί τους κανόνες του SEO για δημιουργία σελίδων φιλικών προς τις μηχανές αναζήτησης. Επιπλέον ενέργειες για καλύτερη κατάταξη σε μηχανές αναζήτησης (π.χ. προσέλκυση incoming links κτλ)  
  9. Να ενσωματώνει πολυμεσικό περιεχόμενο που βρίσκεται σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα στις ιστοσελίδες. Ενδεικτικά τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να είναι Βίντεο από πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο (YouTube, Vimeo), φωτογραφίες και PhotoAlbum από πλατφόρμες διαμερισμού φωτογραφιών και κοινωνικά δίκτυα (π.χ Flickr, Instagram, Google Drive), παρουσιάσεις, γραφήματα δεδομένων, ερωτηματολόγια (Google Forms). 
  10. Να συνδυάζει τις γνώσεις που απέκτησε σε προηγούμενο εξάμηνο πάνω σε πακέτα επεξεργασίας εικόνας και βίντεο για τον σχεδιασμό καλαίσθητων και αποτελεσματικών διαδικτυακών παρουσιών.  
  11. Να προσαρμόζεται στις εξελίξεις των διαδικτυακών πλατφόρμων σχεδίασης και ανάπτυξης ιστοσελίδων και των συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου και να ανασχεδιάζει τις διαδικτυακές παρουσίες βάση των εξελίξεων αυτών.