Back

ΕΨΜ 4145 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΨΜ 4145

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: 4ο

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 2 Ω/Ε ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και 2 Ω/Ε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 5

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: Αρχές Επεξεργασίας Βίντεο και Ήχου

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS: ΝΑΙ (στην Αγγλική)

Αυτό το μάθημα επικεντρώνεται στις τεχνολογίες και τα στάδια οπτικοακουστικών παραγωγών (προ-παραγωγή, παραγωγή και μετα-παραγωγή) καθώς και στην δημιουργία και λειτουργία διαδικτυακών τηλεοπτικών σταθμών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε προχωρημένες τεχνικές επεξεργασίας βίντεο, δημιουργίας εφέ και ηχοληψίας. Το αντικείμενο του μαθήματος καλύπτει μια διεπιστημονική περιοχή που ασχολείται με τις αρχές λειτουργίας ψηφιακών εκπομπών, τους χώρους παραγωγής (Studio), τα είδη καμερών και άλλο εξοπλισμό (μικρόφωνα, autocue, green screen), το φωτισμό για ψηφιακές παραγωγές, τις τεχνολογίες διαδικτυακών τηλεοπτικών studio (hardware, on-demand services, webcasting or real-time streaming video κτλ), το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό στην δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών.  

Οι φοιτητές μέσω των εργαστηριακών μαθημάτων θα διδαχθούν προχωρημένες τεχνικές μοντάζ και προσθήκης ειδικών εφέ  με επαγγελματικά πακέτα λογισμικού (π.χ. Adobe Premiere, Αfter Effects), τεχνικές σύλληψης ήχου (π.χ. αφηγήσεις, συνεντεύξεις) καθώς και προχωρημένες τεχνικές ηχοληψίας και επεξεργασίας ήχου με λογισμικά επεξεργασίας ήχου (π.χ. Audacity). Επίσης, στα πλαίσια του μαθήματος θα γίνει αναφορά στην ενσωμάτωση και τον συγχρονισμό του ήχου στο βίντεο (αφηγήσεις, μουσική κ.λπ.) όπως επίσης και στην ενσωμάτωση εικόνων και γραφικών σε οπτικοακουστικές παραγωγές (ζωντανές και μη) και τη δημιουργία και διαχείριση ζωντανών εκπομπών (ειδήσεις, τηλεοπτικό ρεπορτάζ, συνεντεύξεις). 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα πρέπει να είναι σε θέση: 

  • Να αναλύει και αξιολογεί ολοκληρωμένες οπτικοακουστικές παραγωγές  για στοχευμένες επικοινωνιακές ενέργειες.  
  • Να συγκρίνει και αξιολογεί τις σύγχρονες τεχνολογίες (υλικό και λογισμικό) που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία δημιουργίας οπτικοακουστικών παραγωγών.  
  • Να συγκρίνει και να αξιολογεί τις διαθέσιμες τεχνολογίες για την δημιουργία ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών και διαδικτυακών σταθμών καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους.  
  • Να συγκρίνει,  να αξιολογεί και να καθορίζει τις ανάγκες σε εξοπλισμό, λογισμικά και  ανθρώπινο δυναμικό,  για την δημιουργία διαφόρων ειδών οπτικοακουστικών παραγωγών με στόχο την επικοινωνία με στοχευμένα κοινά (βίντεο προώθησης, ειδήσεις-τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικά βίντεο  κ.α. )  
  • Να δημιουργεί ολοκληρωμένες οπτικοακουστικές παραγωγές  με προηγμένες τεχνικές λήψης και επεξεργασίας βίντεο, προσθήκης εφέ,  και ηχοληψίας  χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό και επαγγελματικά πακέτα λογισμικού (εμπορικά και ανοιχτού κώδικα).  
  • Να κατανοεί και  να αξιολογεί τις ανάγκες δημιουργίας ζωντανών εκπομπών. Να  διαχειρίζεται  ζωντανές εκπομπές (ειδήσεις, τηλεοπτικά ρεπορτάζ, συνεντεύξεις)   
  • Να διαχειρίζεται σύνθετες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας και δημιουργίας γραφικών που διδάχθηκε σε προηγούμενα εξάμηνα για ενσωμάτωση εικόνων και γραφικών στην ολοκληρωμένη οπτικοακουστική παραγωγή.  
  • Να προσαρμόζει τις γνώσεις του λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγών.