Back

ΕΨΜ JMO2 ΠΛΑΙΣΙΩΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ: ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΨΜ JMO2

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: 7ο

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΠΛΑΙΣΙΩΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ: ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 3 Ω/Ε ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 5

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS: ΝΑΙ (στην Αγγλική)

 Σκοπός του μαθήματος είναι να αναλυθούν οι βασικές μορφές πλαισίωσης και οι επικοινωνιακές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από ενδιαφερόμενα μέρη σε διαφορετικούς τύπους κρίσεων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το μάθημα εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διάφοροι φορείς της ΕΕ αλλά και των κρατών μελών όπως Ευρωπαϊκοί θεσμοί, κυβερνητικές αρχές σε εθνικό επίπεδο, δήμοι, και τοπικές αρχές, πολιτικοί, Ευρωβουλευτές, πολιτικοί αρχηγοί, και πρωθυπουργοί-πρόεδροι, δήμαρχοι, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στην Ευρώπη επικοινωνούν κατά τη διάρκεια κρίσεων. Ενδεικτικά στο μάθημα θα αναφερθούν περιπτώσεις που σχετίζονται με την πανδημία, τρομοκρατικές επιθέσεις και φυσικές καταστροφές. Σημαντικό μέρος του μαθήματος αφιερώνεται στην έννοια της δημόσιας ηγεσίας κατά τη διάρκεια κρίσεων και καταστροφών στην Ευρώπη, στην ανάλυση της επικοινωνίας κινδύνου από φορείς της Ευρωπαϊκής ένωσης και στα θέματα της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο σχετικά με κρίσεις και φυσικές καταστροφές.

Στο μάθημα θα δοθεί έμφαση στο πως τα ΜΜΕ στην Ευρώπη πλαισιώνουν κρίσεις όπως την προσφυγική κρίση αλλά και άλλες ανθρωπογενείς κρίσεις και φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, μέσα από μελέτες περιπτώσεων θα πραγματοποιηθεί μια συγκριτική ανάλυση της πλαισίωσης των ΜΜΕ σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες με έμφαση στις διασυνοριακές κρίσεις. Θα συζητηθούν επίσης θέματα σχετικά με τη δημοσιογραφία κρίσεων και φυσικών καταστροφών και την οπτική κάλυψη και αφήγηση τέτοιων γεγονότων. Μέσω μιας συμπεριληπτικής προσέγγισης θα παρουσιαστούν οι φωνές, οι ιστορίες, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα των θυμάτων, οι στρατηγικές και το έργο των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που υποστηρίζουν πολίτες από πληγείσες περιοχές, των εκπροσώπων τοπικών φορέων και οργανισμών, αλλά και των εθελοντών. Το μάθημα αποτελεί μέρος του προγράμματος της Έδρας Jean Monnet στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2022-2025).

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να: 

  1. Αναγνωρίζουν τις διάφορες μορφές πλαισίωσης που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ κατά την κάλυψη κρίσεων και φυσικών καταστροφών. 
  2. Να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά ηγετών και δημοσίων προσώπων της Ευρώπης κατά τη διάρκεια κρίσεων βάσει μοντέλων δημόσιας ηγεσίας κρίσεων. 
  3. Αντιπαραβάλλουν τους τρόπους πλαισίωσης από τα ΜΜΕ διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών διασυνοριακών κρίσεων και να διακρίνουν κοινά σημεία και διαφορές. 
  4. Να αντιπαραβάλλουν τις επικοινωνιακές στρατηγικές ΜΚΟ, θυμάτων, αλλά και φορέων κατά τη διάρκεια κρίσεων και καταστροφών στην ΕΕ. 
  5. Αναλύουν τις βασικές συνιστώσες της δημοσιογραφίας κρίσεων και φυσικών καταστροφών στην ΕΕ. 
  6. Να εντάσσουν τις στρατηγικές πλαισίωσης των ΜΜΕ σε ένα Ευρωπαϊκό μοντέλο πλαισίωσης κρίσεων και φυσικών καταστροφών.