Back

ΕΨΜ JMO3 ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΨΜ JMO3

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: 8ο

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 3 Ω/Ε ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 5

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS: ΝΑΙ (στην Αγγλική)

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει στους φοιτητές/τριες τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην διαχείριση και επικοινωνία κρίσεων. Σημαντικό μέρος του μαθήματος αφιερώνεται στον τρόπο με τον οποία τα νέα μέσα χρησιμοποιούνται από τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη όπως αρχές, οργανισμοί και πολίτες για την επικοινωνία κρίσεων και καταστροφών στην Ευρώπη. Θα αναλυθούν τα επικοινωνιακά μοντέλα που χρησιμοποιούνται από τις Ευρωπαϊκές αρχές και οργανισμούς, τις εθνικές αρχές κρατών-μελών της ΕΕ και τα δημόσια πρόσωπα στα κοινωνικά μέσα με σκοπό να σκιαγραφηθεί ένα Ευρωπαϊκό μοντέλο επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών στα νέα μέσα. Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση και στους κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση των νέων μέσων κατά τη διάρκεια κρίσεων όπως στην έννοια των ψευδών ειδήσεων (fake news), της παραπληροφόρησης (disinformation), της εσφαλμένης πληροφόρησης (misinformation), και της κακόβουλης πληροφόρησης (malinformation). Επίσης, θα παρουσιαστούν οδηγίες για τον τρόπο χρήσης των κοινωνικών μέσων κατά τη διάρκεια κρίσεων και φυσικών καταστροφών από τις αρχές αλλά και τους πολίτες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τρόπους αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών από τις υπηρεσίες της ΕΕ. Μια ακόμη ενότητα του μαθήματος πραγματεύεται και αναλύει τις πλατφόρμες και εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, τον ρόλο των μετρικών (social media analytics) καθώς και τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης, της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για το μέλλον της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων. Το μάθημα αποτελεί μέρος του προγράμματος της Έδρας Jean Monnet στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2022-2025).

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να: 

  1. Αναγνωρίζουν τον ρόλο των νέων μέσων στην διαχείριση κρίσεων και στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων στην Ευρώπη.  
  2. Προβάλλουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των κοινωνικών μέσων από φορείς της ΕΕ. 
  3. Κρίνουν τον ρόλο των κοινωνικών μέσων στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων από τους Ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς. 
  4. Συνθέτουν τεχνικές χρήσης των νέων μέσων από φορείς, πρόσωπα και οργανισμούς της ΕΕ. 
  5. Σχηματίζουν μοντέλα χρήσης των νέων μέσων για την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη.  
  6. Να δημιουργούν οδηγίες ορθής χρήσης των νέων μέσων κατά τη διάρκεια κρίσεων από πολίτες και φορείς στην Ευρώπη.