ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων
Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων (Τ.Ε.Ψ.Μ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προσφέρει τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών με σκοπό την ανάπτυξη ερευνητών/ριών που θα συνεισφέρουν στην εξέλιξη της επιστήμης, της έρευνας και των εφαρμογών σε όλους τους τομείς/γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται στο Τμήμα Επικοινωνίας και των Ψηφιακών Μέσων. Οι απόφοιτοι του Π.Δ.Σ. προορίζονται να στελεχώσουν το ερευνητικό, επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της Ελλάδας και του εξωτερικού στελεχώνοντας Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι διδακτορικές σπουδές του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος.
Οι Διδακτορικές Σπουδές στο ΤΕΨΜ προσφέρονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και διέπονται από τον κανονισμό διδακτορικών σπουδών του Τμήματος, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο, καταρτίστηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ τ.Β’ 5012/03-09-2024 κι έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης εκπόνησης Δ.Δ. στο ελληνόγλωσσο ή ξενόγλωσσο Π.Δ.Σ. έχουν όσοι/ες πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Είναι κάτοχοι Πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
- Είναι κάτοχοι Μ.Δ.Ε. που έχει χορηγηθεί από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή απόφοιτος/η Π.Π.Σ. Α.Ε.Ι. κατ’ ελάχιστον πενταετούς διάρκειας που αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS). Η επιλογή των Υ.Δ. σε κάθε Π.Δ.Σ. πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος που έχει αναλάβει την υποστήριξη του Π.Δ.Σ..
3α) Είναι κάτοχοι πιστοποίησης καλής γνώσης μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας σε επίπεδο Β2.
3β) Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος η πιστοποίηση καλής γνώσης μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας σε επίπεδο Β2 δύναται να πιστοποιηθεί μετά από εξετάσεις στο οικείο Τμήμα.
- Προκήρυξη για την επιλογή υποψηφίων διδακτόρων/ρισσών στο ελληνόγλωσσο ή ξενόγλωσσο Π.Δ.Σ. πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά κάθε ακαδημαϊκό έτος, όποτε κρίνει σκόπιμο η Συνέλευση του Τμήματος. Οι προκηρύξεις θέσεων υποψηφίων διδακτόρων/ρισσών αναρτώνται στον ιστότοπο του Τμήματος. Στις προκηρύξεις ορίζονται:
- η χρονική διάρκεια υποβολής των αιτήσεων,
- τα γνωστικά πεδία στα οποία δύνανται οι υποψήφιοι να εκπονήσουν Δ.Δ. καθώς και ο αριθμός εισακτέων ανά γνωστικό πεδίο,
- τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση.
- Κάθε ενδιαφερόμενος/η που πληροί τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών δύναται να υποβάλει αίτηση προς τη Συνέλευση του Τμήματος για την εκπόνηση Δ.Δ.. Η αίτηση περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
- προτεινόμενο πεδίο/τίτλο της Δ.Δ.,
- σύντομο υπόμνημα με το αντικείμενο που θα πραγματεύεται η Δ.Δ.,
- γλώσσα συγγραφής, η οποία δύναται να είναι διάφορη της ελληνικής γλώσσας, με την προϋπόθεση ότι η Τριμελής Επιτροπή δύναται να την υποστηρίξει,
- προτεινόμενο/η επιβλέποντα/ουσα της Δ.Δ., του οποίου το γνωστικό αντικείμενο ή το επιστημονικό έργο είναι συναφές με αυτό της προς εκπόνηση Δ.Δ.
Η αίτηση συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του/της υποψηφίου/ας, καθώς και τα έγγραφα/δικαιολογητικά που ορίζονται στον κανονισμό του προγράμματος σπουδών για την απόδειξη της πλήρωσης των προϋποθέσεων του Άρθρου 3 του παρόντος και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται ανά περίπτωση.
Στα υποχρεωτικά προσόντα του/της υποψηφίου/ας προστίθεται η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2. Δύναται η γλώσσα να διαφέρει της αγγλικής, εφόσον αυτό κρίνεται σημαντικό για ακαδημαϊκούς λόγους από τη Συνέλευση του Τμήματος. Κάθε επιπλέον πιστοποίηση γλωσσομάθειας αξιολογείται θετικά.
Με την υποβολή της αίτησης, ο/η υποψήφιος/α συνυποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
β. Αντίγραφο πτυχίου ιδρύματος της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και αναλυτική βαθμολογία.
γ. Αντίγραφο Δ.Μ.Σ. ιδρύματος της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και αναλυτική βαθμολογία[1].
δ. Αντίγραφα πτυχιακής και διπλωματικής εργασίας (εφόσον υπάρχουν).
ε. Τουλάχιστον δύο (2) συστατικές επιστολές, κατά προτίμηση από μέλη Δ.Ε.Π..
στ. Αποδεικτικά στοιχεία επαρκούς γνώσης της Αγγλικής γλώσσας.
ζ. Αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων και πιστοποιητικά συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, σχετικής εμπειρίας κ.λπ. (εφόσον υπάρχουν).
η. Κάθε άλλο στοιχείο που συμβάλλει στην πληρέστερη αξιολόγηση των υποψηφίων (π.χ. αποδεικτικά ερευνητικής δραστηριότητας, διακρίσεις, αποδεικτικά προϋπηρεσίας, αντίγραφα εργασιών που έχουν εκπονηθεί σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα κ.τ.λ.).
θ. Προσχέδιο Διδακτορικής Διατριβής (Ερευνητική Πρόταση) όπως περιγράφεται παρακάτω.
Ο/Η υποψήφιος/α υποχρεούται να υποβάλει, από κοινού με την αίτηση και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, προσχέδιο Διδακτορικής Διατριβής, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
α. Ενδεικτικό Τίτλο στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, Θεματική Περιοχή / Περιοχές («Areas of interest») και από δύο (2) έως πέντε (5) Λέξεις - Κλειδιά («Keywords»).
β. Συνοπτική περιγραφή του θέματος.
γ. Σύνοψη των, κατά κρατούσα επιστημονική πρακτική, αντιλήψεων σχετικά με το προτεινόμενο θέμα («Literature Review and State of Art»).
δ. Συνεισφορά και πρωτοτυπία της προτεινόμενης διατριβής («Contribution to Science»).
ε. Βασικό σκοπό, στόχους και ερευνητικές προτάσεις της διδακτορικής διατριβής («Research Propositions»).
στ. Μεθοδολογία Έρευνας («Research Methodology»).
ζ. Συνάφεια του προτεινόμενου θέματος με το γνωστικό αντικείμενο και το συνολικό ακαδημαϊκό (ερευνητικό / συγγραφικό / διδακτικό) έργο του Επιβλέποντος μέλους («Relevance»).
η. Προσδιορισμό προβλεπόμενης διάρκειας των βασικών επιμέρους φάσεων / σταδίων εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής, όπως λ.χ. βιβλιογραφική ανασκόπηση, συλλογή και επεξεργασία ερευνητικού υλικού («Gantt Chart»).
θ. Βιβλιογραφικές αναφορές, οι οποίες θα εμφανίζονται στην πρόταση («References»).
[1] Τουλάχιστον ο ένας από τους δυο τίτλους (προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός) θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της υπό προκήρυξη θέσης υποψηφίου διδάκτορα. Τα προαναφερθέντα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί κατά την υποβολή της αίτησης, με εξαίρεση το αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών εφόσον κατατεθεί αναλυτική βαθμολογία και βεβαίωση ολοκλήρωσης.
Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει υπόψη τις υποβληθείσες αιτήσεις, τις κατηγοριοποιεί με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου και ορίζει τριμελείς επιτροπές ανά κατηγορία αιτήσεων, αποτελούμενες από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Οι επιτροπές εξετάζουν όλα τα συνυποβαλλόμενα με την αίτηση έγγραφα και καλούν σε συνέντευξη τον/την υποψήφιο/α. Ακολούθως, οι επιτροπές συντάσσουν αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους κάθε υποψήφιος/α πληροί ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτός/ή και το υποβάλλουν στη Συνέλευση. Εάν ο/η υποψήφιος/α στην αίτησή του/της δεν προτείνει επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια, η αρμόδια επιτροπή αναλαμβάνει να προτείνει τον/την κατάλληλο/η και το θέτει προς έγκριση από τη Συνέλευση.
Η Συνέλευση του Τμήματος συνεκτιμά το υπόμνημα της επιτροπής με τη γνώμη του/της προτεινόμενου/ης επιβλέποντα/ουσας και εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του/της υποψηφίου/ας στο ελληνόγλωσσο ή ξενόγλωσσο Π.Δ.Σ. Στην εγκριτική απόφαση ορίζεται, επίσης, η γλώσσα συγγραφής της Δ.Δ.
Στην ίδια απόφαση δύναται να καθορισθούν οι προϋποθέσεις, όπως η παράλληλη παρακολούθηση μαθημάτων, συναφείς υποχρεώσεις με την επιστημονική έρευνα, κτλ.
Με απόφαση της Συγκλήτου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, καθορίζονται το Π.Δ.Σ. και ο κανονισμός του Π.Δ.Σ.
Το Π.Δ.Σ. του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων (ΤΕΨΜ) δύναται να είναι ελληνόγλωσσο ή ξενόγλωσσο, και οργανώνεται περιλαμβάνοντας μαθησιακά αποτελέσματα και πιστωτικές μονάδες.
Η ολοκλήρωση του Π.Δ.Σ. του ΤΕΨΜ απαιτεί 180 πιστωτικές μονάδες οι οποίες κατανέμονται στις ακόλουθες δραστηριότητες (βλ. και Πίνακα 1 στο ΦΕΚ):
- Εκπόνηση Δ.Δ. (υποχρεωτική): 90 πιστωτικές μονάδες
- Τουλάχιστον δύο δημοσιεύσεις σε διεθνές περιοδικό, που ανήκει σε μία από τις κατηγορίες Q1, Q2 ή Q3 της SCIMAGO (SCOPUS): 40, 25 και 15 πιστωτικές μονάδες αντίστοιχα.
- Τουλάχιστον μία συμμετοχή σε διεθνή συλλογικό τόμο/ διεθνές επιστημονικό περιοδικό, Q4/ περιοδικό εκτός κατηγοριοποίησης SCIMAGO/ πρακτικά διεθνούς συνεδρίου με κριτές: 10 πιστωτικές μονάδες.
- Τουλάχιστον μία παρουσίαση σε διεθνές συνέδριο με κριτές: 5 πιστωτικές μονάδες.
- Παρακολούθηση μαθήματος «Μεθοδολογία Έρευνας»: 8 πιστωτικές μονάδες.
- Επικουρία σε προπτυχιακό μάθημα: 10 πιστωτικές μονάδες.
- Παρουσίαση σε ελληνικό συνέδριο/δημοσίευση σε πρακτικά ελληνικού συνεδρίου με κριτές: 5 πιστωτικές μονάδες.
- Λοιπές διδακτικές/ερευνητικές δραστηριότητες: 5 πιστωτικές μονάδες.
Οι δημοσιεύσεις θα γίνονται αποδεκτές μόνο εάν:
α. Ο/Η υποψήφιος διδάκτορας/ισσα είναι πρώτο όνομα.
β. Ο/Η επιβλέπων/ουσα καθηγητής/τρια βρίσκεται στη δημοσίευση.
γ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών στη δημοσίευση δεν ξεπερνά τα πέντε (5) άτομα.
Οι Διδακτορικές Σπουδές προσφέρονται δωρεάν.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στον Τρίτο Κύκλο Σπουδών, ως υποψήφιοι/ες διδάκτορες/ρισσες γίνονται δεκτοί/ές οι κάτοχοι διπλώματος Π.Μ.Σ., οι οποίοι πληρούν και τις ειδικότερες προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Π.Δ.Σ. του οικείου Τμήματος.
Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της Δ.Δ. και πριν την υποστήριξή της οι υποψήφιοι/ες έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
- Να συνεργάζονται με τον/την επιβλέποντα/ουσα και τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την υποστήριξη της εκπόνησης της Δ.Δ. τους,
- Να υποβάλλουν εγγράφως αναλυτικό υπόμνημα προόδου της Δ.Δ. τους σε ετήσια βάση προς τη Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή και να παρουσιάζουν προφορικά την πρόοδο αυτής,
- Να συλλέξουν κατά το διάστημα εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής τους τον απαραίτητο αριθμό πιστωτικών μονάδων, μέσω των σχετικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, όπως αυτές περιγράφονται στο Άρθρο 2 του παρόντος.
- Να υποβάλλουν στη Γραμματεία πριν την έναρξη της διαδικασίας υποστήριξης της Δ.Δ. υπεύθυνη δήλωση ότι η εργασία τους έχει εκπονηθεί από τους/τις ίδιους/ες και δεν εμπεριέχονται στοιχεία λογοκλοπής.
- Να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις των οργάνων του Τμήματος και του Π.Δ.Μ.
Η μη τήρηση όλων των παραπάνω χωρίς σοβαρή και τεκμηριωμένη δικαιολογία, καθώς και α) η παραβίαση των κείμενων διατάξεων όσον αφορά την αντιμετώπιση πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και β) παραπτώματα που εμπίπτουν στο δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας (ν. 2121/1993) κατά τη συγγραφή των Δ.Δ., συνιστούν λόγους διαγραφής του/της Υ.Δ. από τον Τρίτο Κύκλο Σπουδών.
Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της Δ.Δ. και πριν την υποστήριξή της οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες/ρισσες έχουν τα δικαιώματα των φοιτητών/τριών των Π.Μ.Σ και κάθε άλλο δικαίωμα που ορίζεται από τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών. Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες/ρισσες δύνανται να συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα/προγράμματα του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) και να λαμβάνουν υποτροφίες στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων, αυτοχρηματοδοτούμενων ή λοιπών έργων/προγραμμάτων για την οικονομική ενίσχυση της διδακτορικής τους έρευνας.